Cuma, Ocak 10

Neverge nedir?

Neverge, 2018 yılında 3 arkadaş tarafından kuruldu, sosyal içerik platformu olarak piyasaya çıktı. Aslında ilk başlarda çok canlı, neonlu ve ışıltılı bir plana sahipti ancak sonraki dönemlerde yazılımsal imkanlardan dolayı daha çok 3 anasayfalı blog portalına dönüştü. Bu 3 anasayfa Neverge/Ağaç/Spontane olarak adlandırılmıştı.

Üyelerin rahat bir panelde içerik yazabilmesini sağlayan Neverge, aynı zamanda üyelerin yazılarını otomatik kontrol edebiliyordu. Admin, editör ve üye olarak 3 kullanıcı tipine sahipti. Tüm kontrol ve moderasyon işlemini kendisi yürütebiliyordu. Birçok başarılı girişim-kuluçka merkezlerine kabul edildi ve yatırım turlarına dahil oldu. Neverge’ü bu kadar başarılı yapan, sosyal medya yönetimi, başarılı iş planlaması ve altyapısıydı.

Neverge nerden çıktı?

Neverge okunuş olarak neverç ya da niverç değil nivörç olarak okunur. Anlamsal olarak sinir-eşiği olarak nitelendirebiliriz. Dil çevirilerinde “asla” olarak çevrilse bile anlamı sinir eşiğidir. Adı ilk başta projenin gerçekten sinir eşiğinde canlı yayınlar yaparak eğleneceği portaldan ve “Nerve” filminden geliyor. Filmin fragmanını izlerseniz Neverge’ün canlı yayın prensibini anlayabilirsiniz. Ancak yukarıda bahsettiğim gibi teknolojik imkansızlıklardan dolayı canlı yayın kısımı hiç bir zaman yayına giremedi ve 2021 yılında projeye son verildi.

Neverge 2018-2021 yılları arasında profesyonel sosyal medya planlaması ve çok başarılı editör grubuna sahipti. Python dili ile yazılan Neverge, 2 sunucu ile eşzamanlı çalışacak şekilde programlanmıştı. Ancak doların yükselmesi ve Neverge’ün yeterli gelir planına ulaşamaması sebebiyle 2021 yılında proje sonlandı. Başarılı editör arkadaşlarımızın yazıları ile proje tamamen kaldırıldı. Uzun bir süre boş kalmasına rağmen sosyal medyası o kadar başarılıydı ki, insanlar beğenmeye ve takip etmeye devam ettiler.

Peki ya şimdi?

Dayanamadık! Sosyal medyada insanlar etkileşime devam ettikçe duramadık. Evet ekip ve editörler dağıldı. Ancak devam eden bir şeyler vardı. İmkanlar artık daha gelişmiş durumda. Yılların verdiği tecrübe ile daha başarılı bir proje olarak devam edebilir belki.

Çok kısa sürede eski etkileşimine benzer hareketler oluşmaya başladı. İmkanlar çok daha gelişti.

Nedir bu “yapay zeka seçti / yapay zeka yorumladı” olayları?

Evet daha önce Neverge’ün Python ile kodlandığından bahsetmiştim. Bu geçen dönemde etiketleme, kategori, moderasyon gibi birçok konuda gelişme sağladık. Daha sonra yapay zekalar ile çalışan sistemler ürettik. Bildiğiniz üzere yapay zeka sistemleri, örneğin chatgpt tek başına tamamen kusursuz işlem sağlayamıyor. Ancak bu ve bunun gibi yapay zeka projelerini yönetebilecek yazılımlar ile kusursuza yakın başarıya ulaşabiliyorsunuz.

Kısacası, yapay zeka gerçekten seçiyor ve gerçekten yorumluyor. Sistemin birçok kısmı yapay zeka altyapısı/altyapıları ile destekleniyor.

Neverge’ün menüleri

Neverge’ün daha öncede menülerine karar verememiştik. Tabi eskiden kodlama ile vakit harcıyorduk, artık vaktimizi daha faydalı işlemlere harcıyoruz. Menü aslında çok sade, genel kategorisinin altında iç kategoriler olsada, aslında düşünceler, incelemeler, kıyaslamalar gibi kategoriler ile daha basit anlaşılır menü oluşturduk.

Neverge’de yazı yazmanın ötesinde, üyeler ile mesajlaşabilir, grup kurabilir ve yönetebilirsiniz. Beğendiğiniz yazıları kaydedip daha sonra okuyabilir, istediğiniz üyeyi takip edebilir ya da arkadaş olarak ekleyebilirsiniz, üyeleri puanlayabilir, profilinizde aktivitelerinizi yazabilir ve hatta profilinize kim baktı onu bile görebilirsiniz.

Neverge’ün sloganında olduğu gibi, sınırsızca oku, limitsizce yaz.

Exit mobile version